februarie 10, 2013

Oameni și oameni...

                 Parcă umblu pe cioburi de sticlă...și doare
                 Ai grijă la oameni, draga mea. Ai grijă la cel care râde prea tare în public, mai degrabă preferă-l pe cel cu umor în sânge, mai subtil și profund. Ai grijă la sentimentele extreme, s-ar putea să fie mai rău decât îți imaginezi, caută echilibrul dintre sentimente și rațiune. Fii atentă la cel care are tendința de a se victimiza, la omul care are un ton agresiv sau plângăcios sau nemulțumit. Fii precaută cu omul zgârcit, îți va aduce mai multă nefericire decât dacă ar da toată averea săracilor. Dacă cauți un om extraordinar, caută un om cu caracter frumos, care se teme de Dumnezeu. Ai grijă la lingușitori, doar mândria ta va avea de câștigat în prezența lor și aceasta va fi mai mult o pierdere. Te sfătuiesc să ai grijă de inima ta, pentru că nu știi niciodată când o să fie nevoie să fie întreagă ca să reziste.
                 Sunt oameni care nu știi și nici nu îți poți imagina de unde au atâta rezistență, spirit de prevedere, integritate, deoarece contextul din care au ieșit nu a fost favorabil. Poate chiar contextul i-a făcut astfel. Azi, ca și în urmă cu o sută de ani atitudinea și valorile sunt o chestiune de alegere. Tot mai rar întâlnesc oameni responsabili cu adevărat, oameni care să se sacrifice pentru alții, oameni care să fie senini mai mereu sau chiar oameni capabili să reziste presiunilor.
                   Nu știu opinia ta, dar eu am renunțat să mă întreb de ce, răspunsul îmi era sub nas: pe lângă alegere e ceea ce te determină să alegi. Această motivare este bazată pe (non)valori- depinde de tine. Valorile îți determină voința, voință care poate fi sau nu supusă lui Dumnezeu. Ei, aici e cheia, aleg egoist sauu aleg altruist? Rațional sau sentimental? Impuls sau analiză? Spontaneitate sau planificare? De la alegeri mărunte, zilnice, vei lua apoi alegeri mari bune sau rele. Îți vei face treaba cu plăcere sau din silă. Probabil viața ar fi mult mai ușoară dacă am simți plăcerea de a face bine,dacă golul din noi ar fi umplut și dacă conștiința ar fi perfectă, curată ca cerul senin de vară.
               Visez la dragoste și la pace, la altruism și la o lume mai bună, dar nu voi avea parte de niciuna dacă nu fac mai întâi eu ceva- regula mileniului trei, cred eu.

3 comentarii:

  1. Alegerile nu ne apartin decat in mica masura. De ce iti place marul si nu para? De ce marul rosu si nu cel verde? Alegerile, pana si cele mai justificabile, sunt in definitiv irationale.

    RăspundețiȘtergere
  2. Totusi, prin alegerile facute de o persoana o vei cunoaste...

    RăspundețiȘtergere
  3. Alegerile cotidiene tin mai mult de conjunctura si gust decat de principii. Alegerile morale, in schimb, pot spune ceva despre un om, dar tipul acesta de alegeri e foarte rar observabil de altul care e in exterior.

    RăspundețiȘtergere